Szanowni Państwo Z przyjemnością informujemy, że z Inicjatywy Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych Wystartował portal SOW , który posłuży osobom z niepełnosprawnościami do zdobywania wiedzy w zakresie m.in. pozyskiwania środków z PFRON Więcej informacji TUTAJ
Wykonanie:
Dynię obieramy, oczyszczamy z pestek i kroimy w kostkę. Seler, marchewkę, ziemniaki oraz cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
W dużym garnku roztapiamy masło i podsmażamy warzywa przez 5 minut, lub do czasu gdy będą lekko rumiane, uważając by nie spalić masła.
Wlewamy bulion dbając, by przykrył warzywa w całości. Doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek i gotujemy przez 40 minut, lub do momentu, gdy wszystkie warzywa zmiękną.
Zupę blendujemy na gładką jednolita masę. Wlewamy z powrotem do garnka i dodajemy pozostały bulion drobiowy, aby uzyskać pożądaną konsystencję. Doprawiamy solą i pieprzem.
Zupę wlewamy do miseczek i wsypujemy po łyżce prażonych pestek dyni.
Do zupy możemy dodać też gałkę muszkatołową, cynamon lub imbir, wszystko wedle preferencji smakowych i otwartości na nowe smaki.